MIECZNIK W CURRY

curry miecznikNie ma nic lepszego na zimowe chłody jak rozgrzewające, aromatyczne, pyszne curry. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, pozwala na dużą improwizację, do jego przygotowania możemy wykorzystać gotową pastę curry, lub zrobić domową. Miecznika, używamy zamiennie z tuńczykiem, obydwie ryby mają zwarte, pyszne “mięso” bez ości i nie rozpadną się w gotowaniu.

SKŁAD NA 2 PORCJE:

  • 400 g polędwicy z miecznika
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 5 cm kawałek imbiru
  • sos rybny – opcjonalnie
  • cytryna
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry

Na głębokiej patelni podsmażamy rozgniecioną i pokrojoną łodygę trawy cytrynowej, pastę curry i imbir, dodajemy pokrojonego w kostkę miecznika i zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy ok. 7 minut aż płyn zgęstnieje. Doprawiamy sosem rybnym i cytryną, podajemy posypane garścią świeżej kolendry.

curry mix

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *