Ryby przygotowywane metodą sous-vide charakteryzują się niezwykła konsystencją. Miecznika w ten sposób robiliśmy po raz pierwszy i dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze, mięso ryby było soczyste i przesiąknięte aromatem cytryny.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 400 g polędwicy z miecznika
- sól
- otarta skórka z 1 cytryny
- rozmaryn
Filety z miecznika solimy, nacieramy skórką z cytryny i obkładamy listkami rozmarynu i przygotowujemy metodą sous – vide przez 30 minut w 50 stopniach. Po tym czasie na mocno rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy oczyszczoną z przypraw rybę po minucie z każdej strony. Miecznik gotowy do podania!
Rybę podałam z zapieczonymi w piekarniku pomidorami – malinowe pomidory pokrojone w ćwiartki skropiłam oliwą dodałam 4 ząbki czosnku, sól i pod koniec pieczenia łyżkę masła. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.
Miecznika układamy na pomidorkach i skrapiamy oliwą, lub oliwą paprykową jak na zdjęciu. Warto poeksperymentować z sous-vide metoda ta zapewni nam zupełnie nowe kulinarne możliwości.