PYSZNY LETNI CEBULOWY DIP

D71A3041Po raz kolejny czyszczenie lodówki doprowadziło do powstania pyszności. Nagromadziłam zbyt dużą ilość zapasów młodej cebulki a, że nienawidzę wyrzucać jedzenie błyskawicznie powstał pyszny dip. Lekko słodki, ale dopiero w drugiej nucie, lekko pikantny- w zależności od ilości czosnku jaki dodacie i bardzo orzeźwiający. My zjedliśmy go ze steakami i warzywami z patelni, ale świetnie też gra z surowymi nowalijkami podgryzanymi z zimnym sosem prosto z lodówki 🙂 Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki cebulki dymki
  • 1 pęczek koperku
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka zataru
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • jogurt grecki
  • sól
  • pieprz

Młode cebulki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na maśle  z miodem. Dodajemy zieloną część dymek i smażymy minutę. Studzimy i blenderujmey z jogurtem i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i zataraem, dodajemy drobno posiekany koperek i chłodzimy w lodówce min. 2 godziny. Podajemy z warzywami, lub do mięs.

D71A3028

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *