BANH XEO PYSZNE NALEŚNIKI RYŻOWE Z KREWETKAMI

D71A3113-2

D71A3120

Idealny przepis na domowe banh xeo! Smakują jak nic innego co wcześniej jedliście. Mocno kokosowe, kruche  i delikatne. Przepyszne. W Wietnamie podają je z sałatą w którą zawija się kęsy „na raz” i macza w pikantnym sosie, popijając piwem :-) Podawajcie je natychmiast po usmażeniu, nie nadają się do odgrzewania, są zbyt delikatne.  Jeśli nie chce Wam się smażyć krewetek na osobnej patelni, można je podsmażyć przez minutę i zalać masą naleśnikową. Kuchnia azjatycka to dla  mnie nieskończone źródło pysznych inspiracji :-)))

SKŁADNIKI:

CIASTO OK. 6 -8 SZT:

  • mleczko kokosowe 400 ml
  • pęczek siekanej dymki
  • 220 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • łyżka kurkumy
  • sól

DO SMAŻENIA:

  • olej roślinny

MARYNOWANA MARCHEWKA:

  • 3 marchewki pocięte w słupki
  • 100 ml octu ryżowego
  • 50 ml sosu rybnego
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku

DO PODANIA:

  • 8 krewetek na porcję
  • łyżka masła
  • świeże zioła: kolendra, bazylia, melisa
  • kiełki

Wszystkie składniki ciasta łączymy i odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy mniej więcej 3/4 łyżki wazowej rozprowadzając cieniutko po patelni. Naleśniki smażymy tylko z jednej strony ok.3 min., zewnętrzna warstwa będzie krucha i chrupiąca, wewnętrzna lekko wilgotna.

Na drugiej patelni na maśle podsmażamy krewetki.

Na ciągle smażony omlet wykładamy krewetki, marynowaną marchewkę i zioła. Wykładamy na talerz składając na pół i natychmiast podajemy. Naleśnik jest kruchy i delikatny możemy jeść go pałeczkami maczając każdy kęs w ulubionym sosie.

D71A3103a

D71A3113-2

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *