SAŁATKA Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MALINOWYM DRESSINGIEM

D71A4840

D71A4827aZbliża się kolejny zabójczo gorący weekend, ja znikam na mazury, leniuchować, jeść rybki i moczyć nogi w  wodzie, ale wieczorem na pewno do kolacji podam tę sałatkę. Balkonowe zbiory przechodzą moje najśmielsze oczekiwania. Posadziłam 18 krzaków po 2 z rożnych rodzajów pomidorków, mamy żółte, czarne, zielone, koktajlowe, butelkowe i… mnóstwo radości. Takie domowe pomidorki są niezwykle słodkie i soczyste, jem je skropione delikatnie oliwą  z bazylią, lub z odrobiną soli. Do tej sałatki dorzuciłam je surowe. Pozostałe kupne kolorowe pomidory upiekłam z fetą i podałam z malinowym winegretem – bajka.Temperatura wydobyła z pomidorów wszystko co najlepsze, a dodatkowy słodko-słony smak z fety i malin cudnie podbił ich smak. Jedzmy pomidory bo w końcu smakują pomidorowo :-)

SKŁADNIKI:

  • kilka rożnych rodzajów pomidorów: żółtych, czarnych, malinowych, koktajlowych, śliwkowych, butelkowych… jakiś dusza zapragnie :-)
  • kostka twardej fety
  • garść świeżej bazylii
  • 1 papryczka chilli
  • garść malin
  • oliwa
  • łyżeczka octu balsamicznego

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, fetę kruszymy, chilli tniemy w plasterki, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 40 min. Na patelni podgrzewamy oliwę z octem balsamicznym i malinami. Sałatkę podajemy z malinowym dressingiem i świeżą bazylią. Wyśmienita na ciepło i na zimno:-)

Przepis powstał przy współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A4738b

D71A4845

D71A4935

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *