AROMATYCZNE CURRY Z MŁODYMI WARZYWAMI

D71A4689a

D71A4689aKiedy szczodrej koleżance obrodzi fasolka i groszek – zrób curry. Młode warzywa z aromatycznym sosem i świeżymi ziołami to idealny lekki obiad, za który domownicy będą Was całować po rączkach :-) Curry możemy podać z ryżem, lub chlebkiem naan, możemy skorzystać z okazji i wyczyścić lodówkę z zapasów warzyw – dodać kalafiora, bób, dymkę i inne letnie pyszności. Zapewniam wszystko pięknie zagra w tym arcy prostym daniu :-) Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 4 dymki – białe części
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 300 g żółtej fasolki
  • 300 g świeżego groszku
  • limonka
  • pęczek kolendry
  • garść mięty
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 zielone ostre papryczki chilli
  • zielona pasta curry – saszetka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy

W blenderze miksujemy pastę curry z imbirem, dymkami, chilli i czosnkiem. W rondlu rozgrzewamy olej podsmażamy pastę i dodajemy ziemniaki, które smażymy ok. 5 minut a następnie zalewamy bulionem i śmietanką. Ziemniaki gotujemy przez ok. 40 min, aż zmiękną. Do rondla dodajemy fasolkę, po kolejnych 5 minutach groszek i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Curry doprawiamy sokiem z 1/2 limonki, połową kolendry i miętą. Podajemy z białym ryżem, naanami, świeżą kolendrą i ćwiartkami limonki. Pycha!

D71A4708

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *