Kiedy szczodrej koleżance obrodzi fasolka i groszek – zrób curry. Młode warzywa z aromatycznym sosem i świeżymi ziołami to idealny lekki obiad, za który domownicy będą Was całować po rączkach 🙂 Curry możemy podać z ryżem, lub chlebkiem naan, możemy skorzystać z okazji i wyczyścić lodówkę z zapasów warzyw – dodać kalafiora, bób, dymkę i inne letnie pyszności. Zapewniam wszystko pięknie zagra w tym arcy prostym daniu 🙂 Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 4 dymki – białe części
- 600 g młodych ziemniaków
- 300 g żółtej fasolki
- 300 g świeżego groszku
- limonka
- pęczek kolendry
- garść mięty
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- 4 ząbki czosnku
- 2 zielone ostre papryczki chilli
- zielona pasta curry – saszetka
- 250 ml śmietanki 36%
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
W blenderze miksujemy pastę curry z imbirem, dymkami, chilli i czosnkiem. W rondlu rozgrzewamy olej podsmażamy pastę i dodajemy ziemniaki, które smażymy ok. 5 minut a następnie zalewamy bulionem i śmietanką. Ziemniaki gotujemy przez ok. 40 min, aż zmiękną. Do rondla dodajemy fasolkę, po kolejnych 5 minutach groszek i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Curry doprawiamy sokiem z 1/2 limonki, połową kolendry i miętą. Podajemy z białym ryżem, naanami, świeżą kolendrą i ćwiartkami limonki. Pycha!
mmm moje smaki;) uwielbiam wszytko co z kolendra!
dziś na obiad spring rollsy z dużą ilością kolendry i mięty :))
Uwielbiam spring rollsy, smacznego!!!
Jakie piękne! Zjadłabym 🙂
:-))) bardzo polecam!