KREM ZALEWAJKOWY Z GRZANKAMI

zalewajka
zalewajka

Grudniu kończ waść! Z utęsknieniem i nadzieją w tym roku czekam na nowy rok. Końcówka roku daje nam zawsze w kość, ale tym razem wyjątkowo parszywie nie mogę się z tym grudniem dogadać. Jest dla mnie kapryśny i nieprzewidywalny. Coś daje coś zabiera. Jedyna stała jaką mam to jedzenie i to w nim znajduję pocieszenie. W takich chwilach wracam do smaków znanych z dzieciństwa a zalewajka była jedną z moich ulubionych zup. Do tej pory czuję smak przypalonej cebulki jako okrasy :-) Delikatnie ją zmieniając zjadam 2 talerze i już wiem, że dotrwam do stycznia;-)

PRZEPIS NA KREM ZALEWAJKOWY Z GRZANKAMI

SKŁADNIKI:

  • 6 plasterków pancetty
  • 1 łyżka masła
  • czarnuszka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • zakwas na barszcz z mąki pszennej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 cebula
  • 100 g śmietany 30%
  • 2 kawałki chleba
  • świeża pietruszka

PRZYGOTOWANIE

W garnku rozpuszczamy łyżkę masła podsmażamy cebulę, czosnek, przyprawy i zalewamy wodą – ok. 1,5 l. Gotujemy ok. 20 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 20 min. Do wywaru wlewamy barszcz – jeśli nie mamy domowego, kupujemy w najlepszeje piekarni w mieście, to esencja naszej zupy, zakwas możemy wlewać partiami próbując, czy zupa nie jest dla nas zbyt kwaśna, ja lubię bardzo kwaśną. W miseczce rozrabiamy śmietankę z kilkoma łyżkami gorącego barszczu i zabielamy zupę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Zupę blendujemy.

Boczek i pieczywo kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na brązowo. Odsączamy z tłuszczu. Zupę wylewamy na talerze i wykładamy boczek z chlebowymi grzankami, czarnuszką i zielonę pietruszką.

zalewajka
zalewajka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *