GORĄCA CZEKOLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ

gorąca czekolada z bitą śmietaną

D71A7991Czekolady na gorąco nie trzeba usprawiedliwiać pogodą, porą roku czy nastrojem, trzeba ją robić i pić! Ostatnio skusiłam się na rozpuszczalną wersję w jednym z łódzkich lokali i niestety wielki smutek ogarnął me serce. Dlatego następnego ranka niewiele myśląc zrobiłam ją sobie na śniadanie, w 5 minut, wielka radość i energia przedarły się przez szarość poranka. Buzia umorusana czekoladą = szczęśliwy człowiek! Smacznego!

PRZEPIS NA GORĄCĄ CZEKOLADĘ

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 450 ML mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70%
  • szczypta soli
  • kilka bezików
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • bita śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Mleko zagotowujemy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder i przyprawy. Gotujemy chwilę, aż czekolada się rozpuści i zgęstnieje. Czekoladę rozlewamy do kubeczków, nakładamy bitą śmietanę, oprószamy bezikami i kakao.

D71A8000

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *