PIECZONE SERCA KARCZOCHÓW Z ZIOŁOWYM AIOLI

D71A7921

Karczochy to taki mój mały fetysz. Jak tylko napotykam świeże sztuki dostaję lekkiego amoku. Dlatego kiedy w jednej z sieciówek pojawiły się mrożone serca … puściły mi nerwy i cały ich zapas mam obecnie u siebie:-)))) Są wspaniałe nadają się zarówno do zapiekanek jak i sałatek, pieczone, duszone z niewielką ilością dodatków, cieszą w każdym daniu. Zima dłuży mi się niemiłosiernie i takie małe zielone radości tym bardziej cieszą. W tym daniu nie potrzebują naszej uwagi prawie wcale, wstawiamy skropione oliwą serca do piekarnika i pozwalamy im się podpiec, podajemy z pysznym aioli z mnóstwem świeżych ziół i tartym parmezanem. Aby danie było bardziej syte możemy dołączyć wędzoną rybę, jajko w koszulce, czy orzechy. Smacznego!

PRZEPIS NA PIECZONE SERCA KARCZOCHÓW Z ZIOŁOWYM AIOLI

SKŁADNIKI:

  • mrożone serca karczochów
  • oliwa
  • parmezan
  • czosnek 4 ząbki
  • pietruszka
  • mięta
  • kolendra
  • 1/2 szklanki majonezu
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Karczochy rozmrażamy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. W blenderze miksujemy czosnek, zioła, sok z 1/2 cytryny, łyżkę otartej skórki z cytryny i majonez. Ciepłe karczochy posypujemy dużą garścią  świeżo tartego parmezaneu i ziołami. Podajemy z ziołowym aioli i np. wędzonym pstrągiem.

Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A7926

D71A7930

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *