CZARNE RAVIOLI Z FARSZEM Z MULI

Czarne tortellini z farszem z muli
Czarne tortellini z farszem z muli

mulkiCZARNE RAVIOLI Z FARSZEM Z MULI – dzięki dodaniu atramentu z kałamarnicy czyli sepii do ciasta otrzymujemy niezwykle wyrafinowane danie, pięknie komponujące się na białej klasycznej zastawie, a smakiem przenoszące nas w nadmorskie klimaty.

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g muli (kilka całych sztuk odłożonych do dekoracji)
  • 1 duży ziemniak
  • natka pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • pieprz biały pół łyżeczki
  • nero di sepia – jedna saszetka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

-CIASTO:  w dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać wodę, oliwę, nero di sepia – atrament z kałamarnicy (ja kupuję w „Kuchniach Świata” saszetki z jednorazową porcją) i opcjonalnie jajko. Wszystko dobrze wyrobić ręką, lub mikserem na wolnych obrotach przez ok. 5 minut, jeśli ciasto jest zbyt klejące należy je podsypać mąką. Po wyrobieniu odstawić ciasto przykryte ściereczką na około 20 minut.

ciasto

– FARSZ: gotujemy obranego ziemniaka we wrzącej wodzie do miękkości, na patelnię wlać łyżeczkę oliwy na której podsmażamy mięso muli, do blendera wkładamy podsmażone mule, ugotowanego ziemniaka, pietruszkę, doprawiamy białym pieprzem i wlewamy oliwę. Miksujemy farsz na jednolitą masę, mięso muli jest dość słone dlatego nie dodaję soli do farszu, na tym etapie należy jednak spróbować farszu i jeśli to konieczne doprawić go do smaku.

Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek,  wycinamy równe kwadraty i na środek każdego nakładamy łyżkę farszu, pierogi dokładnie sklejamy starając się „wycisnąć” całe powietrze ze środka. Przykrywamy gotowe pierogi ściereczką, aby nie obeschły i sklejamy kolejne aż do wyczerpania składników. Ravioli gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minut aż wypłyną na powierzchnię, wyławiamy pierogi łyżką cedzakową i odkładamy na dużym talerzu do przestygnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy sos do podania.

Do naszych „morskich” pierożków idealnie pasuje sos szafranowy, lub podsmażona na maśle szałwia.

Sos szafranowy

SKŁADNIKI:

  • ćwierć szklanki białego wytrawnego wina
  • opakowanie szafranu
  • jedna szalotka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • łyżeczka masła

W białym winie namoczyć szafran na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć drobno posiekaną szalotkę, wlać na patelnię wino z szafranem i odparować płyn o połowę, dodać śmietankę i zagotować mieszając. Do sosu dodać ravioli i delikatnie je podgrzać.

Czarne tortellini z farszem z muli
Czarne tortellini z farszem z muli

Nasze pierożki można potraktować również jako bardzo ciekawą przystawkę przygotowaną z surowym żółtkiem, gotowaną 2 minuty – nie dłużej!, aby po rozkrojeniu pierożka żółtko rozlało się tworząc pyszny sos. Z przygotowanego wcześniej ciasta wycinamy dwa identyczne kółka, na jednym z nich tworzymy z farszu wieniec do którego wbijamy surowe żółtko, przykrywany ciastem i dokładnie sklejamy. Gotujemy 2 minuty i podajemy ciepłe delikatnie skropione oliwą -wypływające po przekrojeniu żółtko w połączeniu z oliwą utworzy pyszny kremowy sos. Smacznego!

ravioli z surowym żółtkiem
ravioli z surowym żółtkiem
raviloi gotowane z surowym żółtkiem
raviloi gotowane z surowym żółtkiem

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *