FASOLKA, KALAFIOR, MŁODE CUKINIE, HUMMUS – LATO W PEŁNI

D71A4784ddd

U progu weekendu proponuję dwa warzywne dania, które możemy potraktować samodzielnie, lub jako dodatek np. do mięs z grilla. Hummus jest dobry na wszystko i do wszystkiego, z młodymi warzywami stanowi super mariaż, ja użyłam młodych cukinii, jeśli jednak zastąpicie je np. rzodkiewkami będzie równie świetnie.

Do wykończenia kalafiora z fasolką wykorzystałam pyszne, japońskie ryżowe chrupki, które dodały całej potrawie lekko słonego umami. Można je już kupić w większości marketów, ja kupiłam małe kuleczki z dodatkiem prażonych nori. Eksperymentujmy z dodatkami, odstawmy w tym roku tartą bułkę na rzecz nowych smaków i wariacji. Ta wyjątkowo się znowu udała 🙂

SKŁADNIKI:

  • Hummus z tego przepisu
  • 4-6 szt młodych cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • mięta
  • dymka

Cukinie tniemy wzdłuż na ćwiartki. Na oliwie podsmażamy czosnek, dymkę i cukinie. Smażymy ok. 7-9 minut, aż cukinia zmięknie i się zarumieni. Zioła drobno siekamy i mieszamy z cukinią, podajemy na hummusie z ciepłą pitą.

D71A4777

Fasolkę blanszujemy. W rondlu odgrzewamy masło i smażymy pociętego w plastry kalafiora. Po pięciu minutach dokładamy fasolkę i smażymy aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z posikaną natką pietruszki. Podajemy posypane pokruszonymi chrupkami ryżowymi. Pycha!

  • 1/3 główki kalafiora
  • 200 g fasolki żółtej
  • masło
  • pęczek pietruszki
  • ryżowe chrupki z nori

D71A4857

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *