PIECZONA DYNIA/PĘCZAK/KURKI JESIENNE SMAKI

D71A9924-as-Smart-Object-1

1Wczesna jesień to czas na grzyby, dynię, bakłażany i korzystanie z jeszcze świeżych ziół, które kupuję i zużywam na pęczki. Balkonowy zielnik pięknie się rozrasta, dzięki czemu w tym roku mam i świeże liście laurowe, nieograniczoną ilość mięty, bazylię, rozmaryn, szałwię, po prostu zielony mini raj :-) Jesienią również zaczynam wracać do moich ukochanych kasz. Kuchnia jesienno / zimowa wcale nie musi być ciężka, może być zdrowa i nadal pożywna, rozgrzewająca.  Cyklicznie będę przybliżać Wam przepisy z których wykluczyłam sól, przepisy w których bogactwo naturalnych smaków nie potrzebuje dodatkowych wzmacniaczy. Inspirację do nich czerpię z akcji, którą zdecydowałam się wspierać Cisowianka. Gotujmy zdrowo-mniej soli. Wspominałam już o tek akcji kilka miesięcy temu tu i teraz aktywnie będę promować przepisy bez soli, aby żyło nam się zdrowiej :-) Więcej ciekawych przepisów na dania bez soli znajdziecie na stronie http://gotujmyzdrowo.pl/.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 grube plastry dyni
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 200 g kurek
  • ser dziugas
  • łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut pieczemy posmarowaną oliwą dynię. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Natkę pietruszki i koperek blendujemy z oliwą. Na maśle podsmażamy kurki z pociętym w plastry czosnkiem. Kaszę mieszamy z oliwą ziołami.  Na talerzach układamy upieczone plastry dyni, na które wykładamy kurki i kaszę z ziołami. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy litewskim serem dziugas. Pycha :-)

D71A9932

D71A9918-2

 

 

5 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *