GRILLOWANY COMBER JAGNIĘCY

IMG_5737aJagnięcina to zdecydowanie moje ulubione mięso, niestety nadal rzadko spotykane w polskich restauracjach i błędnie uważane za trudne w obróbce. Comber jagnięcy jest pysznym soczystym mięsem, które możemy upiec w całości i pokroić przed podaniem, lub surowe pokroić w plastry – otrzymamy śliczne kotlety z kostką – i obsmażyć na patelni do odpowiadającego nam stopnia wysmażenia. Do jagnięciny idealnie pasuje hummus, taki jak tu, sałata rzymska z avocado, lub kasza z warzywami podane jak tu.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 16 szt pojedynczych kotletów jagnięcych
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • mięta suszona
  • papryczka chilli
  • oliwa
  • sól

Mięso oprószamy przyprawami, polewamy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotleciki jagnięce przez ok. 3 minuty z każdej strony. Powinny być nadal różowe w środku. Mięso odstawiamy na kilka minut do odpoczęcia i podajemy z ulubionymi dodatkami. Pyszny, szybki obiad, który nie może się nie udać!

mix

IMG_5708a

IMG_5742a

2 komentarze

Skomentuj kimek - fan kuchni indyjskiej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *