DESER Z JADALNĄ ZIEMIĄ

warstwy

doniczka2Przepis na tiramisu z jadalną słodką ziemią autorstwa Hestona Blumenthala znalazłam na stronie channel4 , nie udało mi się z aptekarską precyzją trzymać dokładnie przepisu, a mimo to deser wyszedł wyśmienity. Link do oryginalnego przepisu znajdziesz tu:

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

SŁODKA ZIEMIA:

  • 200 g białego cukru
  • 75 ml zimnej wody
  • 80 g posiekanej czarnej czekolady min. 60% kakao
  • 50g orzechów-ja użyłam włoskich
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 15 g brązowego cukru
  • 60 g białej czekolady
  • 20 g kakao
  • 60 ml oleju z orzechów

W zimnej wodzie rozpuść cukier i doprowadź syrop do temp. 135 stopni, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czarną czekoladę. Nieustannie mieszaj, aż czekolada wchłonie cały syrop -początkowo czekolada będzie się rozpuszczać i w niczym nie przypomina końcowego efektu, w miarę stygnięcia zaczną robić się grudki, mieszamy, siekamy aby grudki jak najbardziej się pokruszyły. Wysyp powstałe grudki na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj orzechy, na suchej patelni upraż posiekane orzechy ok. 4 minuty, lekko przypieczone orzechy posyp solą i potrząśnij kilka razy, następnie dodaj cukier i mieszaj do momentu kiedy orzechy pokryją się karmelem. Wysyp orzechy obok czekoladowych gródek do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i na papierze do pieczenia ułóż białą czekoladę, czekoladę umieściłam w nagrzanym piekarniku na ok. 15 minut co jakiś czas mieszając, czekolada pięknie się  w tym czasie skarmelizuje. Wymieszaj białą skarmelizowaną czekoladę, grudki ciemnej czekolady i przygotowane orzechy, dodaj odrobinę soli, która niesamowicie wzbogaca smak mieszanki, kakao i olej. Dla mnie faktura tak przygotowanej mieszanki była zbyt gruboziarnista i za pomocą blendera skruszyłam mieszankę tak, że wyglądała jak piasek z kawałkami kamyków.

składniki 1KREM:

  • 125 g serka mascarpone
  • 200g – opakowanie śmietanki 36% słodkiej
  • 2 łyżki cukru
  • mięta do przybrania deseru

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone i schłodzić. W doniczce, lub innej salaterce ułożyć warstwę kremu i przykryć słodką ziemią, ozdobić listkami mięty, melisy, lub bazylii.

mix

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *