BRZOSKWINIOWA LEMONIADA Z LAWENDĄ

D71A8599

D71A8609Upały sprawiają, że nie nadążam z produkcją lemoniad. W tym roku najdłużej delektowaliśmy się czarnymi porzeczkami, ale brzoskwinie skradły ostatnio moje serce. Są w tym roku wyjątkowo słodkie i soczyste. Cudne po prostu. Na bazie tego przepisu możemy zrobić lemoniadę z każdych sezonowych owoców, zmieniając jedynie proporcje cukru i kwasu np. do czarnych porzeczek dajemy 1/4 szklankę cukru i nie dodajemy cytryny. Jutro zabieram się za śliwki :-)

SKŁADNIKI:

  • łyżka cukru
  • 1 kg brzoskwiń
  • cytryna
  • lód
  • woda mineralna
  • lawenda

W garnku o grubym dnie podgrzewamy cukier, aż lekko zbrązowieje i dodajemy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Owoce prużymy, aż zmiękną i puszczą soki. Brzoskwinie blendujemy, przecieramy przez sito, studzimy.  Do szklanki wkładamy lód, mus brzoskwiniowy i otartą lawendę, zalewamy schłodzoną gazowaną wodą mineralną i wciskamy kilka kropli cytryny.

D71A8615

Tags from the story
, ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *