MAKRELA SMAŻONA W HARISSIE NA MIĘTOWO – CYTRYNOWYM PUREE Z GROSZKU Z PISTACJAMI

grillowana makrelaWspaniała świeża makrela zapieczona w marynacie z harissy, podana z puree z zielonego groszku z miętą i cytryną przenosi nas w słoneczne marokańskie klimaty.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 świeże makrele
  • 1 cytryna
  • skórka otarta  połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki gotowej pasty harissa
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • oliwa
  • 1/2 kostki masła
  • duża garść świeżej mięty
  • 400 g. mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • pistacje ok. 20 szt.
  • oliwa

Na suchej patelni prażymy kumin. W miseczce mieszamy harissę z 2 pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku i kuminem. Umyte i dokładnie osuszone ryby nacinamy w 4 miejscach po skosie i dokładnie smarujemy je marynatą wkładając ją także w zrobione w rybie nacięcia. Groszek zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do ugotowanego, odcedzonego groszku dodajemy masło, sól, posiekaną miętę, otartą skórkę i sok z cytryny i rozgniatamy widelcem. Do gotowego puree dodajemy połowę pistacji. Rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni grillowej i smażymy makrelę z każdej strony ok. 8 minuty.  Czas smażenia uzależniony jest od wielkości ryby. Obok ryb smażymy również przepołowioną cytrynę. Na talerzu układamy puree z groszku, podsmażoną cytrynę i makrelę, danie dekorujemy pozostałymi pistacjami, miętą i polewamy odrobiną oliwy.

makrela na pure

 

12

makrela

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *