PYSZNE CONGEE ZE SZPARAGAMI, IMBIREM I MIŁOŚCIĄ

kleik ryżowy ze szparagami

Congee atakowało mnie ostatnio w różnych magazynach, blogach i wpisach. Ślinka mi ciekła, ale  nie miałam za bardzo czasu na ugotowanie tego pysznego kleiku.  Kiedy jednak trafiła się kuracjuszka, zakasałam rękawy, usiadłam nad kuchenką i wstawiłam ryż 😉 Moje congee robiłam z miłością i włożyłam w nie całą energię, aby mój kochany konsument wyzdrowiał. Gotowałam je 5 godzin, aby nabrało mocy. Dodałam samych pyszności i przyznam, że zajadałam się nim i na śniadanie i na kolację.  Jeśli macie chwilkę, wstawcie ten koreański przysmak, uzdrowi Wam ciało i duszę, a czasem nawet serce 😉

PRZEPIS NA CONGEE ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • szklanka ryżu jaśminowego
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 szklanki wody
  • świeży imbir ok 3 cm
  • 2 ząbki czosnku

DO PODANIA:

  • dymka
  • olej sezamowy
  • świeże zielone szparagi – 2 na porcję
  • kolendra/melisa
  • marynowany imbir
  • sezam
  • sriracha
  • sos sojowy

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż dokładnie płuczemy, wsypujemy do dużego garnka i zlewamy bulionem z wodą. Dodajemy drobno pocięty imbir, czosnek i gotujemy 5-6 godzin.  Jeśli konsystencja staje się zbyt gęsta dodajemy wodę.

Dymkę, imbir marynowany i  szparagi cieniutko tniemy w plasterki.

Congee nalewamy do miseczek podajemy z warzywami, sezamem, skrapiamy sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną srirachy. Uzależniające danie!

Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

Pozostałe przepisy inspirowane indonezyjskimi wakacjami zebrałam dla Was w jednym miejscu pod tagiem #SUMATRA.

_71A9997

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *