ZIMOWE KASZOTTO Z BRUKSELKĄ I PROSCIUTTO

IMG_7744Sezon na brukselkę w pełni. Ta mała, śliczna kapustka to witaminowa bomba, korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy i nerwowy. A za oknem stalowo, zimowo…brr

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1/3 kostki masła
  • szklanka białego wina
  • świeży tymianek
  • 200 g brukselki
  • 2 plastry prosciutto
  • parmezan

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Kaszę kilkukrotnie płuczemy, aż woda będzie czysta.  Wypłukaną kaszę dodajemy do podsmażonej cebuli, zalewamy winem i zagotowujemy. Jeśli wino zbyt szybko wyparowało dodajemy po trochu wodę, aby kasza napęczniała. Po zdjęciu z ognia, kaszę odstawiamy pod przykrywką na kwadrans, aby wchłonęła cały płyn.

Brukselkę blanszujemy przez minutę we wrzątku. Na suchej patelni smażymy szynkę ok. 2 minuty z każdej strony. Na patelni po smażeniu szynki rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy brukselkę. Dodajemy świeży tymianek, ugotowany pęczak i podgrzewamy przez chwilę. Podajemy z uprażoną szynką, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

IMG_7756

IMG_7778

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *