ZDROWY, DOMOWY, RAZOWY MAKARON Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

domowa pasta ze szparagami

Poniedziałek… zawsze będzie poniedziałkiem, a mąka razowa mąką razową… :-) Takie to to prawdy życiowe mam dla Was na dziś 😉 Z braku pszennej mąki ślicznej, białej i mało wartościowej wyszperałam z zakamarkach spiżarnianej szuflady mąkę pszenną razową. Nie byłam zachwycona, bo kluseczki lubię białe, ale lenistwo wzięło górę i zrobiłam razowy makaron. Było to moje prywatne pożegnanie szparagów i chciałam, żeby było perfekcyjne. Na szczęście makaron wyszedł pyszny i jeśli darzycie szparagi taką miłością jak ja, pożegnajcie je w tym roku z honorami – tym pysznym makaronem z masełkiem i ziołami. Będziecie jeszcze bardziej czekać na przyszłoroczny sezon szparagowy 😉

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 cukini
  • 4 ząbki młodego czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • sól
  • suszone chili w płatkach
  • paremzan
  • garść świeżych ziół: szałwia, bazylia, oregano

MAKARON:

  • 100 g maki razowej
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Mąkę mieszamy z jajem i solą, odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto wałkujemy najcieniej jak możemy, maszynką wałkowałam na piątym poziomie. Ciasto tniemy w pasy o grubości ok. 0,5 cm i gotujemy we wrzątku około 2 minuty. Odsączamy, hartujemy i odstawiamy na bok.

Szparagi od końca łodyg tniemy w plasterki pozostawiając główki do dekoracji. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, cebulę w płatkach, szparagi i zioła.Kiedy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy makaron, oliwę, świeże zioła, chili w płatkach i smażymy około 2 minut. Podajemy z tartym parmezanem i świeżym pieprzem. Pycha!

_71A7958

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *