MŁODE WARZYWA Z TUŃCZYKOWYM SOSEM

młode warzywa

Inspiracją do tego dania był klasyk: vitello tonnato. Okazuje się, że sos tuńczykowy idealnie pasuje nie tylko do zimnego mięsa, ale również do pysznych ciepłych grillowanych warzyw. Sezon warzywny jeszcze się nie rozbujał, ale to taka frajda powoli obserwować coraz większą różnorodność na straganach, coraz pyszniejsze nowalijki i coraz tańsze warzywa i owoce. Dzisiaj po raz pierwszy udało mi się kupić “prawdziwego” w smaku pomidora – soczystego, słodkiego i bardzo pomidorowego. Niebo w gębie 😉 Jutro te pomidory zgriluję i podam na śniadanie z twarożkiem – weekendowa rozpusta:-)

PRZEPIS NA SMAŻONE NOWALIJKI Z SOSEM TUŃCZYKOWYM

SKŁADNIKI:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek młodych marchewek
  • pęczek dymek
  • młode pory
  • młode pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone chili w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • oliwa

SOS:

  • 200 g tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka marynowanych papryczek jalapeno
  • 1 łyżka majonezu
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sosu miksujemy na jednolity krem.

Na patelni grillowej podgrzewamy oliwę. układamy umyte i osuszone warzywa i smażymy ok.5-7 min. Na warzywa ścieramy ząbek czosnku, solimy, pieprzymy dodajemy chili – wedle uznania i smażymy kolejne 3-4 minuty. Posypujemy koperkiem i podajemy ciepłe z tuńczykowym sosem. Pycha!

_71A9798

2 komentarze

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *