JOGURTOWE BABECZKI Z CYTRYNOWYM LUKREM I FIOŁKAMI

IMG_3407

IMG_3390Wiosna w pełni, trawnik na działce usiany pięknymi fiołkami, które barbarzyńsko zerwałam i skrystalizowałam do ozdabiania słodyczy!  Wyzwaniem tegorocznych świąt jest mazurek dla cukrzyka, jeśli ktoś ma sprawdzony przepis będę wdzięczna za podpowiedź, ale tymczasem szybciutko ukręciłam ciasto na pyszne cytrynowe babeczki. Ciasto jest super proste, a efekt zachwycający. Babeczki są puszyste, wilgotne i najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Trzeba być bardzo czujnym bo błyskawicznie znikają:-)

SKŁADNIKI NA CIASTO – 10 małych sztuk:

  • małe opakowanie jogurtu naturalego
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Masło tniemy w drobną kostkę i ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy jajko i ponownie ucieramy. Mąkę, proszek do pieczenia i sól dodajemy po łyżce do utartej masy i ponownie miksujemy. Dodajemy jogurt, sok z cytryny i mieszamy do połączenia się składników. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem zostawiając niewielki margines – ciasto urośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, babeczki pieczemy 30-40 minut – stopień wypieczenia sprawdzamy patyczkiem.

LUKIER:

  • 1 białko
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki lukru mieszamy mikserem do połączenia się składników. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodajemy cukier puder.

FIOŁKI:

  • świeże fiołki
  • białko
  • cukier

Fiołki myjemy dokładnie w wodzie i  osuszamy. Białko roztrzepujemy i pędzelkiem malujemy fiołki. Kwiatki posypujemy cukrem i odstawiamy do wyschnięcia.

Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na ok. 10 minut. Wyjmujemy z foremek i smarujemy delikatnie lukrem, ozdabiając fiołkami. Pycha!

IMG_3415

IMG_3439

 

 
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *