Idealny letni deser. Puszysty biszkopt nasączony białym winem, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Biszkopt po upieczeniu należy zostawić na noc do ostygnięcia, następnego dnia jest dużo lepszy. Do nasączenia ciasta najlepiej wykorzystać białe wytrawne wino o intensywnym owocowym aromacie, cudownie współgra z truskawkami.
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 100 g. mąki ziemniaczanej
- 100 g. mąki pszennej
- 350 g. cukru
- 500 ml. śmietany 36%
- 1/2 kg truskawek
- 1 czarna czekolada
- 1 szkalnka białego wina
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel – mogel. Do ubitej piany z białek dodajemy kogel-mogel i przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie masę, tak aby piana nie opadła. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy np. otrębami. Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem – kiedy jest zupełnie suchy wyjmujemy biszkopt i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Czarną czekoladę ścieramy na tarce. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na grube plastry.
Ostudzony biszkopt przecinamy na pół, ciasto nasączmy winem, przekładamy bitą śmietaną, truskawkami i posypujemy gorzką czekoladą.
Deser idealny na lato! Brawo, super wygląda 🙂
Dziękuję, a deser zniknął błyskawicznie 🙂