BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

IIdealny letni deser. Puszysty biszkopt nasączony białym winem, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Biszkopt po upieczeniu należy zostawić na noc do ostygnięcia, następnego dnia jest dużo lepszy. Do nasączenia ciasta najlepiej wykorzystać białe wytrawne wino o intensywnym owocowym aromacie, cudownie współgra z truskawkami.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 100 g. mąki ziemniaczanej
  • 100 g. mąki pszennej
  • 350 g. cukru
  • 500 ml. śmietany 36%
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 czarna czekolada
  • 1 szkalnka białego wina

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel – mogel. Do ubitej piany z białek dodajemy kogel-mogel i przesiane mąki. Mieszamy bardzo delikatnie masę, tak aby piana nie opadła. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy np. otrębami. Wlewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem – kiedy jest zupełnie suchy wyjmujemy biszkopt i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Czarną czekoladę ścieramy na tarce. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na grube plastry.

Ostudzony biszkopt przecinamy na pół, ciasto nasączmy winem, przekładamy bitą śmietaną, truskawkami i posypujemy gorzką czekoladą.

mix

bisz3

be

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *