Nowalijki dopiero pojawiają się na straganach, spragnieni wiosennych smaków pijemy zielone koktajle i jemy zielone zupy. Zupa groszkowa jest bardzo delikatna w smaku i bardzo słodka. Sokiem z cytryny, miętą i pieprzem przełamujemy jej słodycz i nadajemy wyrazisty charakter. Aby dodać pikanterii możemy w gotującej się zupie rozpuścić łyżeczkę wasabi. Zupa nabierze orientalnego, ostrego smaku. Wiosenne zupy kremy będą sprzymierzeńcem naszej figury (jeśli odpuścimy masło) i witaminowym zastrzykiem.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mrożonego groszku
- łyżka masła
- cebula
- szczypiorek
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeża mięta
- jogurt naturalny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- świeży pieprz sól
- 1,5 l bulionu warzywnego
- oliwa do podania
Groszek rozmrażamy i odkładamy garść do dekoracji. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do garnka wlewamy bulion warzywny dodajemy groszek i gotujemy ok. 15 minut, aż groszek zmięknie. Zupę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem i blendujemy. Otartą skórkę cytryny mieszamy z posiekaną miętą i jogurtem naturalnym. Zupę podajemy z odłożonym do dekoracji groszkiem, kleksem jogurtu, dodatkową miętą i skrapiamy oliwą.
Zupa wygląda pysznie. 🙂
i jest pyszna:-)!