To ciasto to jak czekolada w czekoladzie, dzięki ubiciu białek jest lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Jest pyszne! Po pierwszym kawałku sięgamy po następny i kolejny i zapominamy o diecie 😉 Czasem po prostu człowiek musi upiec ciasto czekoladowe i zapomnieć się w nim całkowicie. Życie w końcu stawia nam po drodze tyle przeszkód, wyzwań i ograniczeń, że czekolada nie może być jednym z nich! Czekolada nie pyta, czekolada rozumie! Niech żyje czekolada!!! 😉
PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 3 ekologiczne jaja
- 150 g cukru pudru
- 250 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 100 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 garści malin
- kakao
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem pudrem na sztywno. Czekoladę rozupuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Do masy czekoladowej dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremki wylożonej papierem do pieczenia. Na mase wykładamy masło orzechowe i świeże owoce. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min w zależności od wielkości foremki. Czym wyższe ciasto tym dłużej pieczemy. Środek ciasta powinien być lekko wilgotny, w trakcie stygnięcia ciasto się zsiądzie i będzie pyszne! Wystudzone ciasto posypujemy gorzkim kakao. Pycha!!!
Pozostałe przepisy z czekoladą znajdziecie po tym linkiem.
Jestem 100% czekoladocholikiem i to ciasto wygląda mi na doskonały sposób na podsycenie mojego uzależnienia 😀
hahah to mamy podobnie, czekolada w czekoladzie to najlepszy deser, bardzo polecam ten przepis, na pewno będziesz zadowolona:-)))