Zima co roku zaskakuje drogowców, a mnie co roku zaskakuje spadająca jesienią temperatura. Jestem nieprzygotowana emocjonalnie i fizycznie na nagłe 5 stopni, wiatr i deszcz. Mój organizm zachowuje się jakbym miała zimować w szałasie i zaczyna domagać się pierdyliardów kalorii. Próbuję go delikatnie przechytrzyć i zamiast kanapki ze słoniną rozgrzewam się warzywnym curry, które i kolorem i smakiem pozwala przejść przez jesień z uśmiechem. Zrobicie je błyskawicznie i wyliżecie talerze. Smacznego!
PRZEPIS NA WARZYWNE CURRY W SOSIE Z PIECZONEJ DYNI
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni
- 200 ml mleczka kokosowego
- 500 ml bulionu
- 2 szalotki
- kawałek imbiru
- 400 g groszku mrożonego
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 200 g boczniaków
- 100 g masła
- kolendra
- czerwona pasta curry
PRZYGOTOWANIE:
Dynię pieczemy w całości ok. 30 min w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wydrążamy miąższ łyżeczką. Blendujemy na mus.
Ziemniaki najlepiej w skórce, lub obrane kroimy w wiartki i obgotowujemy al dente.
Na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, imbir i czosnek. Dodajemy pastę curry i smażymy kolejne 2-3 min. Do warzyw dolewamy bulion i mus z dyni, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa zmiękną, dopiero wtedu dolewamy mleczko kokosowe i już nie zagotowujemy tylko delkatnie podgrzewamy.
Na maśle podsmażamy pocięte w paski boczniaki, doprawiamy delikatnie solą.
Curry podajemy z podsmażonymi grzybami i świeżą kolendrą. Pycha!