SKREI ZIMOWY DORSZ NA MUSIE Z GROSZKU

Dorsz Skrei

Dorsz skrei to zimowa, pyszna, sezonowa ryba, na którą sezon trwa właśnie teraz! Dla mnie mięso tej ryby samo w sobie to petarda! Nie wymaga wielu dodatków, ani skomplikowanej obróbki. W tym roku postanowiłam przygotować dla Was serię przepisów na skrei. Domowych, prostych i pysznych. Łódzcy szefowie kuchni pomimo pełni sezonu ignorują tę rybę, do tej pory skrei znalazłam w menu JEDNEJ restauracji – to chyba trochę wstyd w czasach kiedy sezonowość i dbałość o produkt to już nie tylko puste frazesy. Jeśli więc chcecie zjeść genialnie pyszną rybę, nie czekajcie, aż obudzi się gastro, biegnijcie do sklepu po dorsza i jedzcie go codziennie na zdrowie, a ja dostarczę Wam garść inspiracji 🙂

PRZEPIS NA SKREI NA MUSIE Z GROSZKU

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 x filet z dorsza skrei 200g
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

MUS Z GROSZKU:

  • 400 g
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garść mięty
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka pasty tahiny
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE :

Groszek gotujemyw osolonym wrzątku. Odkładamy kilka ziarenek do dekoracji. Pozostałe składniki musu blendujemy na jednolitą masę.

Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Skórę ryby nacieramy solą. Na rozgrzany tłuszcz kłądziemy rybę skórą do dołu, smażymy ok. 2-3 minuty w zależności od grubości fileta. Rybę przewracamy obsmażamy ok.minutę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut.

Na talerz wykładamy pure, usmażoną rybę, odłożóny groszek, kilka listków mięty do dekoracji o posypujemy otratą skórką z cytryny.

dorsz skrei
dorsz skrei
Skrei cod
Skrei cod

 

2 komentarze

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *