Od kilku miesięcy przygotowuję pyszne, azjatyckie przepisy ze zdjęciami dla sklepu internetowego Kuchnie Orientu. Już zanim rozpoczeliśmy współpracę przy przepisach byłam ich wierną klientką. Skusił mnie oczywiście imponujący asortyment sklepu:-) Nigdzie w Łodzi nie kupiłabym katsuobushi, czy kombu. Nieraz ratowali mi skórę, bo często, gęsto pracuję w metodycznym chaosie 😉 Co tydzień znajdziecie na stronie Kuchni Orientu mój przepis i promocje na produkty jakich użyłam do przygotowania dania. Mam nadzieję, że skorzystacie i przeniesiecie się w moje ukochane azjatyckie klimaty 🙂
PRZEPIS NA BRUKSELKĘ W AZJATYCKIM DRESSINGU:
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg brukselki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka schichimi togarashi
SOS:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE :
Brukselkę kroimy na pół, większe sztuki w ćwiartki. Na oleju podgrzewamy 1 łyżkę cukru i dodajemy brukselkę. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu i dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2-3 minuty i dodajemy posiekaną drobno kolendrę.
Składniki sosu dokładnie mieszamy.
Brukselkę podlewamy sosem i podgrzewamy kolejne 2 minuty. Podajemy posypaną schichimi togarachi. Zjadamy ciepłą.