BRUKSELKA W AZJATYCKIM DRESSINGU

Brukselka po azjatycku
Brukselka po azjatycku

Od kilku miesięcy przygotowuję pyszne, azjatyckie przepisy ze zdjęciami dla sklepu internetowego Kuchnie Orientu. Już zanim rozpoczeliśmy współpracę przy przepisach byłam ich wierną klientką. Skusił mnie oczywiście imponujący asortyment sklepu:-) Nigdzie w Łodzi nie kupiłabym katsuobushi, czy kombu. Nieraz ratowali mi skórę, bo często, gęsto pracuję w metodycznym chaosie 😉 Co tydzień znajdziecie na stronie Kuchni Orientu mój przepis i promocje na produkty jakich użyłam do przygotowania dania. Mam nadzieję, że skorzystacie i przeniesiecie się w moje ukochane azjatyckie klimaty :-)

PRZEPIS NA BRUKSELKĘ W AZJATYCKIM DRESSINGU:

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg brukselki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka schichimi togarashi

SOS:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE :

Brukselkę kroimy na pół, większe sztuki w ćwiartki. Na oleju podgrzewamy 1 łyżkę cukru i dodajemy brukselkę. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu i dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2-3 minuty i dodajemy posiekaną drobno kolendrę.

Składniki sosu dokładnie mieszamy.

Brukselkę podlewamy sosem i podgrzewamy kolejne 2 minuty. Podajemy posypaną schichimi togarachi. Zjadamy ciepłą. 

Brukselka po azjatycku
Brukselka po azjatycku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *