Kto nie lubi naleśników?! Pytanie mocno retoryczne 😉 Buszując w poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na nieskończoną bazę naleśnikowych przepisów na Przepisy.pl Na słodko, wytrawnie, pieczone, faszerowane, krokiety, lasagne, roladki, sajgonki, wersje wegańskie, lub mięsne, do wyboru do koloru. Z radością zrobiłam dawno niejedzone krokiety, czy zapomniane naleśniki z serem i sosem waniliowym.
Od siebie podrzucam pomysł na orientalne naleśniki w chińskim stylu z dymką i piekielnie pikantnym sosem.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 100 ml oliwy
- 2 szklanki posiekanej dymki
- Sól
- Do podania ikra łososia
-
SOS:
- 1 łyżka sosu chilli z czarną fasolą
- 20 ml octu ryżowego
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- Szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE :
Składniki sosu mieszamy w miseczce.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wrzątek i olej sezamowy. Zagniatamy ok. 5 min. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na godzinę.
Dzielimy ciasto na 10 części, rozwałkowyjemy cieniutko, skrapiamy obficie olejem, doprawiamy solą i szczodrze posypujemy posiekaną dymką.
Naleśniki rolujemy i zwijamy w ślimaczka. Rozpłaszczamy ślimaka dłonią i wałkujemy. Smażymy naleśniki z obydwu stron na chrupko po ok. 3-4 min. Podajemy pocięte z ikrą i sosem. Pycha!!!!
brzmi smakowicie:)
a smakuje jeszcze lepiej !