Od zawsze w moim domu do barwienia wielkanocnych pisanek używało się naturalnych barwników. Przeważał intensywny rudy odcień uzyskiwany z wywaru z łupin cebuli. Szukając świątecznych inspiracji natknęłam się na piękny i super prosty sposób zdobienia barwionych i jaj i wykorzystując czerwoną kapustę i buraki zrobiłam śliczne naturalne pisanki. Dokładną instrukcję wraz ze zdjęciami i opis znajdziemy tu.
SKŁADNIKI:
- Wywar z poszatkowanej główki czerwonej kapusty niebieski barwnik
- Wywar z buraków brązowy barwnik
- Wywar z łupin cebuli ciemny rudy kolor
- białe jajka
- listki ziół
Pocięte warzywa gotujemy ok. 30 minut w niewielkiej ilości wody, tak aby powstał intensywny w kolorze wywar. Do wywaru wkładamy przygotowane jaja ( jajko wkładamy do pończochy z listkiem np. pietruszki, lub innym szablonem i zawiązujemy pończochę, tak aby szablon ściśle przylegał do jajka). Gotujemy kolejne 30 minut – czym dłużej będziemy gotować tym intensywniejszy kolor otrzymamy.
slicznosci 🙂
Dziękuję:) a jakie proste w wykonaniu, polecam!