Od dawna miałam ochotę upiec tort chałwowy, a sezon dyniowy pozwolił mi zaeksperymentować z kremem z dodatkiem musu z dyni. Tort jest pyszny, bardzo słodki krem równoważy delikatnie kwaskowa polewa. Rozpusta!
SKŁADNIKI
CIASTO:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
Białko ubijamy na sztywną pianę, powoli wciąż ubijając dodajemy cukier i żółtka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
KREM:
- szklanka musu z dyni – mocno odciśniętego, lub przesamżonego, aby pozbyć się wody
- opakowanie chałwy 200 gram
- twarożek 1/2 szklanki
Wszystkie składniki kremu dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy masą chałwową. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
POLEWA:
- tabliczka białej czekolady
- 1/3 szklanki serka kremowego np. philadelphia
- łyżka mleka skondensowanego
Mleko z czekoladą delikatnie podgrzewamy mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy serek, dokładnie mieszamy i pokrywamy nią całe ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa się zetnie.
Chałwa z dynią – intrygujące połączenie 🙂
Super pyszne i ślicznie pomarańczowe:-)
ładnie się komponuje!