TORT DLA ŁASUCHÓW CZEKOLADA/CHAŁWA/DYNIA

IMG_5024a

IMG_5029Od dawna miałam ochotę upiec tort chałwowy, a sezon dyniowy pozwolił mi zaeksperymentować z kremem z dodatkiem musu z dyni. Tort jest pyszny, bardzo słodki krem równoważy delikatnie kwaskowa polewa. Rozpusta!

SKŁADNIKI

CIASTO:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao

Białko ubijamy na sztywną pianę, powoli wciąż ubijając dodajemy cukier i żółtka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

IMG_4976a

 KREM:

  • szklanka musu z dyni – mocno odciśniętego, lub przesamżonego, aby pozbyć się wody
  • opakowanie chałwy 200 gram
  • twarożek 1/2 szklanki

Wszystkie składniki kremu dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i smarujemy masą chałwową. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

IMG_5024a

POLEWA:

  • tabliczka białej czekolady
  • 1/3 szklanki serka kremowego np. philadelphia
  • łyżka mleka skondensowanego

Mleko z czekoladą delikatnie podgrzewamy mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy serek, dokładnie mieszamy i pokrywamy nią  całe ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa się zetnie.

IMG_5000a

IMG_5005a


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *