Gotowane w czerwonym winie z przyprawami gruszki podaje się z różnorodnymi dodatkami: z gęstym syropem na bazie czerwonego wina, syropem czekoladowym, bitą śmietaną, orzechami, lub… zjada się je bez dodatków, delektując się smakiem soczystych owoców aromatyzowanych winem i korzennymi przyprawami. Grudniowy, pachnący świętami deser.
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
- 3 twarde gruszki
- 0,7 l czerwonego wytrawnego wina
- laska wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 łyżki miodu
- goździki
- łyżeczka przypraw korzennych
- 1/2 cytryny
Gruszki obieramy i skrapiamy cytryną. Do wysokiego garnka wlewamy wino z przyprawami, zagotowujemy i dodajemy gruszki. Gruszki gotujemy ok. 25 minut, sprawdzając, czy całe owoce przykryte są płynem. Kiedy gruszki są lekko miękkie i pięknie brunatne, wyjmujemy je z płynu i studzimy. Pozostały płyn odparowujemy, aż powstanie gęsty syrop, możemy dodać dodatkową łyżkę miodu. Gruszki podajemy z syropem.
najlepszy deser pod słońcem!
TAK!!!