RAMEN Z MISO, JAGNIECINĄ I NORI

D71A4760Ramen, ramenowi nie równy, ale ten  z dodatkiem miso, to najlepszy jaki do tej pory jadłam. Długi weekend nas nie rozpieszczał, wymarznięci po majówce potrzebowaliśmy prawdziwie rozgrzewającego dania. Na bazie rosołu z wiejskiej, tłustej kury powstała ta niesamowicie syta, rozgrzewająca i pyszna zupa.  Baza sama w sobie była znakomita, dodatek pasty miso z przyprawami, ziołami i mocno wysmażonej pysznej jagnięciny przeniósł nas do azjatyckiego raju…

SKŁADNIKI:

  • rosół drobiowy 1,5 litra
  • 1 stek z udźca jagnięcego
  • świeża kolendra
  • cebulka dymka
  • glony nori
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • noodle przygotowane zgodnie z instrukcją z opakowania

PASTA MISO:

  • 3 łyżki pasty miso
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 2 cm korzeń imbiru
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • pół łyżki ostrej pasty sambal oelek
  • łyżeczka oleju

Wszystkie składniki pasty miso blendujemy na gładką masę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy około minutę pastę miso. Kiedy egzotyczne aromaty pod wpływem ciepła zaczną się roznosić po kuchni dodajemy do pasty rosół i podgrzewamy.  Podgrzewamy powoli starając się nie zagotować już zupy, aby miso nie straciło swoich właściwości.

Jajko gotujemy na twardo. Glony nori tniemy w cieniutkie paski. Udziec tniemy w cieniutkie plasterki i smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju.

Zupę podajemy z noodlami, glonami nori, jajkiem na twardo, udźcem jagnięcym, kolendrą i posiekaną w plasterki dymką. Rewelacja!

D71A4777

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *