JEDEN KALAFIOR DWA DANIA

D71A3848bDwa szybkie i tanie  przepisy na wykorzystanie kalafiora i wyczyszczenie lodówki. Dobre i pomysłowe gotowanie nie musi być drogie. W trakcie choroby zamknięta w domu nie miałam możliwości i chęci wyskoczenia na zakupy dlatego ratowałam się zapasami z lodówki. Powstała pyszna zupa i rewelacyjne kaszotto. Idealne dania na przedświąteczny post!

ZUPA:

  • 1/2 główki kalafiora
  • 2 cm korzeń imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 dużego kwaśnego jabłka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha
  • kromka chleba żytniego

Kilka różyczek kalafiora odkładamy do dekoracji. Kalafiora kroimy na kawałki i wraz z imbirem, obranymi ziemniakami, cebulą i czosnkiem podsmażamy na oliwie, aż warzywa delikatnie się zarumienią. Dodajemy jabłko, zalewamy zimną wodą ok. 3-3,5 szklanki. Gotujemy ok. 20-30 min. Blendujemy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na maśle podsmażmy pokrojone w kostkę pieczywo i kalafiora, aż będą ładnie zbrązowione. Zupę podajemy z grzankami, zarumienionymi różyczkami kalafiora i kiełkami rzeżuchy. Pycha!

D71A3866b

KASZOTTO:

  • 1/2 kalafiora
  • świeże listki szałwii
  • łyża kaparów
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • parmezan
  • rzeżucha
  • masło

KASZA:

  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól

Kaszę płuczemy pod zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta. Na maśle podsmażamy pociętą w piórka cebulę. Dodajemy kaszę, wino i wodę ok. 1/2 szklanki. Gotujemy aż pęczak wchłonie płyn, jeśli nadal jest zbyt twardy dolewamy wodę. Pęczak odstawiamy pod przykrywką, aby napęczniał.

Na maśle podsmażamy pokrojonego w plastry kalafiora z szałwią. Dodajemy pęczak i podgrzewamy. Wykładamy na talerz i dodajemy posiekane kapary, otartą skórkę cytrynową, rzeżuchę i parmezan.

D71A3822b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *