Od kilku lat bardzo chcę odwiedzić Maroko i zawsze coś mi staje na przeszkodzie. Przeważnie na przeszkodzie staje mi Azja, więc tym razem kiedy dostałam szansę popłynięcia do Maroko nie wahałam się ani chwili. Za to teraz się waham … płyniemy na łódce wielkości orzeszka z Hiszpanii do Maroko, na pokładzie ja i 4 chłopa. Nie oszukujmy się, nie zabierają mnie ze względu na moje niesamowite umiejętności żeglarskie… zamiast wybierać foka, będę oprawiać rybę i kisisć cytryny :-))) Przygotowuję się odświeżając marokańskie inspiracje, dziś ponownie na tapecie cudowny dorsz skrei – rybkę zjemy z pysznymi dodatkami w marokańskim tagine! Proste, pyszne i kolorowe danie!
PRZEPIS NA OSZUKANY TAGINE Z DORSZEM SKREI
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
MARYNATA:
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżka stratego imbiru
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 2 filety dorsza skrei po 200 g
DODATKI:
- gałązka pomidorków koktajlowych
- oliwa
- czarnuszka
- łyżka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- świeża kurkuma
- 1 cytryna najlepiej kiszona, w ostateczności świeża
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie skłądniki marynaty blendujemy. Dorsza obtaczamy w marynacie i wstawiamy na min 2 godziny do lodówki.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na patelni podgrzewamy oliwę i obsmażamy pomidorki przez ok. 4-5 minut, dodajemy czosnek i czarnuszkę, smażymy kolejne 2 minuty.
Kurkumę obieramy i tniemy w plasterki, dodajemy do podsmażonych pomidorków. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pomidorki, zamarynowaną rybę, pocięte w ćwiartki cytryny i wlewamy resztę marynaty. Pieczemy rybę ok. 20 min. w 180 stopniach.
Ślinka cieknie…;-) Ależ to danie wygląda:-)
Dziękuję Marzena 🙂 Rybki to moja wielka słabość <3