PODPŁOMYKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MOZARELLĄ

Podpłomyki z łososiem wędzonym

Podpłomyki to takie proste, szybkie i pyszne danie, że mogłabym jeść je codziennie. Wystraczy szklanka mąki, szczypta soli, trochę wody i mamy pyszne domowe chlebki. Możemy je zjeść z oliwą, jako dodatek do curry, lub innych dań jednogarnkowych, lub zapiec z farszem, tak jak na poniższym przepisie. W tym farszu jest dużo kwaśnego, pysznego smaku, kapary, skórka cytrynowa, sok z cytryny, ślinka cieknie 🙂 Podpłomyki możemy też potraktować jak chlebek i podać je np. posmarowane twarożkiem z wędzonym łosiem, ogórkiem i koperkiem. Mamy nieskończone pole do popisu i wariacji, jutro zrobię je z warzywnym, rozgrzewającym curry, w końcu to już czas na jednogarnkowe dania 🙂

PRZEPIS NA PODPŁOMYKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

FARSZ:

  • 200 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g parmezanu startego
  • 1 kulka mozarelli
  • 4 marynowane karczochy
  • oliwa
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki kaparów posiekanych

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto zagniatamy i odstawiamy owinięte ściereczką na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto dzielimy na 6 części, cieniutko rozwałkowyjemy i smażymy na suchej patelni, lub bezpośrednio na ogniu jeśli mamy kuchenkę gazową.

Podpłomyki przkładamy na blachę do pieczenia, smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy parmezanem, wykładamy łososia, mozarellę, karczochy, posypujemy koperkiem, kaparami i skórką z cytryny. Podpłomyki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, podpłomyki pieczemy aż mozarella się roztopi. Podajemy z extra koperkiem, oliwą i sokiem z cytryny, pycha!

Podpłomyki
Podpłomyki

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *