KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ

IMG_3503Nowalijki dopiero pojawiają się na straganach, spragnieni wiosennych smaków pijemy zielone koktajle i jemy zielone zupy. Zupa groszkowa jest bardzo delikatna w smaku i bardzo słodka. Sokiem z cytryny, miętą i pieprzem przełamujemy jej słodycz i nadajemy wyrazisty charakter. Aby dodać pikanterii możemy w gotującej się zupie rozpuścić łyżeczkę wasabi. Zupa nabierze orientalnego, ostrego smaku. Wiosenne zupy kremy będą sprzymierzeńcem naszej figury (jeśli odpuścimy masło) i witaminowym zastrzykiem.

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • cebula
  • szczypiorek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeża mięta
  • jogurt naturalny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • świeży pieprz sól
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • oliwa do podania

Groszek rozmrażamy i odkładamy garść do dekoracji. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do garnka wlewamy bulion warzywny dodajemy groszek i gotujemy ok. 15 minut, aż groszek zmięknie. Zupę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem i blendujemy. Otartą skórkę cytryny mieszamy z posiekaną  miętą i jogurtem naturalnym. Zupę podajemy z odłożonym do dekoracji groszkiem, kleksem jogurtu, dodatkową miętą i skrapiamy oliwą.

IMG_3490

IMG_3620

2 komentarze

Skomentuj Students Kitchen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *