ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA – zupa przypadkowa. Przygotowując krem z dyni przesoliłam go i aby zneutralizować smaki dodałam słoik domowego przecieru pomidorowego co uratowało obiad.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- – ok. 500 g. upieczonej zmiksowanej dyni
- – 5 cm kawałek imbiru
- – łyżeczka czerwonej pasty curry
- – 3 ząbki czosnku
- – 1 litr gęstej passaty pomidorowej
- – 0,5 litra bulionu
- – kolendra świeża
- – 1 łyżka oliwy
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż starty imbir z drobno posiekanym czosnkiem i pastą curry. Kiedy zacznie intensywnie i apetycznie pachnieć dodaj pulpę z dyni, bulion i passatę. Doprowadź wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut, aby smaki się połączyły. Jeśli jest taka potrzeba – zamiast passaty użyć można (tak jak tutaj) pomidory świeże lub z puszki, zupę można zmiksować blenderem. Zupa świetnie smakuje posypana świeża kolendrą i prażonymi migdałami. Można również pominąć passatę i pozostawić czystą zupę krem z dyni, lub zabielić ją słodka śmietanką/mlekiem kokosowym.
