ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA

zu2

ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA – zupa przypadkowa. Przygotowując krem z dyni przesoliłam go i aby zneutralizować smaki dodałam słoik domowego przecieru pomidorowego co uratowało obiad.

 

 

 

 

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • – ok. 500 g. upieczonej zmiksowanej dyni
  • – 5 cm kawałek imbiru
  • – łyżeczka czerwonej pasty curry
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 1 litr gęstej passaty pomidorowej
  • – 0,5 litra bulionu
  • – kolendra świeża
  • – 1 łyżka oliwy

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż starty imbir z drobno posiekanym czosnkiem i pastą curry. Kiedy zacznie intensywnie i apetycznie pachnieć dodaj pulpę z dyni, bulion i passatę. Doprowadź wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 30 minut, aby smaki się połączyły. Jeśli jest taka potrzeba – zamiast passaty użyć można (tak jak tutaj) pomidory świeże lub z puszki, zupę można zmiksować blenderem. Zupa świetnie smakuje posypana świeża kolendrą i prażonymi migdałami. Można również pominąć passatę i pozostawić czystą zupę krem z dyni, lub zabielić ją słodka śmietanką/mlekiem kokosowym.

Zupa dyniowo-pomidorowa
Zupa dyniowo-pomidorowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *