Pyszna, szybka przystawka, z królewskimi krewetkami podanymi na musie z dyni. Dzięki dodatkowi do musu z dyni pasty tom-yum odnajdziemy w nim tajską, słoneczną paletę smaków i może łatwiej nam będzie doczekać wiosny-*)
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 100 g musu z dyni
- 4 duże krewetki
- łyżka serka mascarpone, lub 30% śmietanki
- 5g. pasty tom-yum
- mięta – do dekoracji
- łyżka oliwy
Krewetki rozmrażamy i obieramy z pancerzyków, przekrawamy krewetkę od góry i wyjmujemy czarna żyłkę (jelito). Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie paste tom-yum, dodajemy mus z dyni i serek mascarpone, na drugiej patelni np. grillowej smażymy krewetki, aż do zmiany koloru ok. 2 minuty z każdej strony. Na ciepłym musie układamy podsmażone krewetki i dekorujemy miętą.