DESER Z TAPIOKI NA MLECZKU KOKOSOWYM

1Tapiokę jadłam po raz pierwszy w Chinach nie wiedząc tak na prawdę co to za śmieszne kuleczki pływają w super słodkim deserze, kupionym na jednym ze straganów. Okazuje się, że jest ona dostępna w wielu sklepach w Polsce,  dzięki czemu możemy na jej bazie tworzyć własne kompozycje smakowe.

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • szklanka tłustego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki tapioki
  • ćwiartka melona

W garnuszku zagotowujemy mleko z wodą i cukrem, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleczko kokosowe. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Do wrzącej wody wsypujemy tapiokę i gotujemy aż kuleczki staną się przejrzyste. Do miseczki wkładamy łyżkę kuleczek tapioki, zalewamy schłodzoną mleczną miksturą i dekorujemy pociętym drobno melonem.2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *