Tapiokę jadłam po raz pierwszy w Chinach nie wiedząc tak na prawdę co to za śmieszne kuleczki pływają w super słodkim deserze, kupionym na jednym ze straganów. Okazuje się, że jest ona dostępna w wielu sklepach w Polsce, dzięki czemu możemy na jej bazie tworzyć własne kompozycje smakowe.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- szklanka tłustego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- szklanka mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki tapioki
- ćwiartka melona
W garnuszku zagotowujemy mleko z wodą i cukrem, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleczko kokosowe. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Do wrzącej wody wsypujemy tapiokę i gotujemy aż kuleczki staną się przejrzyste. Do miseczki wkładamy łyżkę kuleczek tapioki, zalewamy schłodzoną mleczną miksturą i dekorujemy pociętym drobno melonem.