Pyszne bezy z kawałkami gorzkiej czekolady, o delikatnym wilgotnym środku, można upiec 2-3 dni wcześniej i podawać z ulubionym kremem, bitą śmietaną, lub owocami.
SKŁADNIKI NA OK. 10 DUŻYCH SZTUK:
- 4 białka jaj
- 280 g. cukru
- 1 łyżka kakao
- 1/2 kostki gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki
- bita śmietana/ krem budyniowy/świeże owoce – do podania
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i powoli niewielkimi porcjami dodajemy cukier i kakao. Ubijamy długo do uzyskania błyszczącej gęstej masy do której dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy szprycą, lub wykładamy łyżką bezy o średnicy ok. 8 cm. Do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni wkładamy bezy i pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Bezy po wystygnięciu możemy przechowywać przez kilka dni i systematycznie podjadać:-)