CZEKOLADOWE BEZY

bezy czekoladowePyszne bezy z kawałkami gorzkiej czekolady, o delikatnym  wilgotnym środku, można upiec 2-3 dni wcześniej i podawać z ulubionym kremem, bitą śmietaną, lub owocami.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA OK. 10 DUŻYCH SZTUK:

  • 4 białka jaj
  • 280 g. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 kostki gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki
  • bita śmietana/ krem budyniowy/świeże owoce – do podania

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i powoli niewielkimi porcjami dodajemy cukier i kakao. Ubijamy długo do uzyskania błyszczącej gęstej masy do której dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy szprycą, lub wykładamy łyżką bezy o średnicy ok. 8 cm. Do piekarnika nagrzanego do  temp. 160 stopni wkładamy bezy i pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Bezy po wystygnięciu możemy przechowywać przez kilka dni i systematycznie podjadać:-)

4a

beza z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *