Pyszna alternatywa dla klasycznych faszerowanych jaj nie tylko na świąteczny stół. Jajka kisimy w zakwasie buraczanym takim jak w tym przepisie. Na zdjęciu jajka po 3 dniach kiszenia, czym dłużej będziemy je kisić tym intensywniejsze będą w smaku. Poniżej propozycja podania jajek faszerowanych mieszanką majonezu z chrzanem, żółtkami i odrobiną zakwasu.
SKŁADNIKI:
- 1 litr zakwasu z tego przepisu
- 5 lub więcej jaj ugotowanych na twardo
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżki chrzanu
- pieprz
- sól
Ugotowane na twardo jajka wkładamy do zakwasu, zamykamy w szczelnym słoiku i odstawiamy na minimum 3 dni. Jajka po wyjęciu rozkrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka i ucieramy je na pastę z majonezem i chrzanem – jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy zakwas. Faszerowane jajka podajemy na pieczonych warzywach, musie chrzanowo – ziemniaczanym, lub samodzielnie jako przystawkę.
Ależ one piękne! Jak klejnoty jakieś;)
Wygadają cudnie i smakiem nie ustępują urodzie:)!
Doskonałe! Fantastyczne! Robię:)
Super! jaja są pyszne!!! Koniecznie napisz czy smakowały:-)
Elegancko, że piszesz nowe artykuły. Twój styl jest bardzo nowoczesny.
Nadzwyczaj interesujący wpis. Od razu widać, że doskonale orientujesz się w tym temacie.
Dziękuję, zakwas rzeczywiście gości w naszym domu od lat 😉
Pieczołowicie oraz jasno zrelacjonowane. Czekam na kolejne wpisy.