MARYNOWANE W BURACZANYM ZAKWASIE JAJKA

marynowane jajkoPyszna alternatywa dla klasycznych faszerowanych jaj nie tylko na świąteczny stół. Jajka kisimy w zakwasie buraczanym takim jak w tym przepisie. Na zdjęciu jajka po 3 dniach kiszenia, czym dłużej będziemy je kisić tym intensywniejsze będą w smaku. Poniżej propozycja podania jajek faszerowanych mieszanką  majonezu z chrzanem, żółtkami i odrobiną zakwasu.

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 litr zakwasu z tego przepisu
  • 5 lub więcej jaj ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżki chrzanu
  • pieprz
  • sól

Ugotowane na twardo jajka wkładamy do zakwasu, zamykamy w szczelnym słoiku i odstawiamy na minimum 3 dni.  Jajka po wyjęciu rozkrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka  i ucieramy je na pastę z majonezem i chrzanem – jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy zakwas. Faszerowane jajka podajemy na pieczonych warzywach, musie chrzanowo – ziemniaczanym, lub samodzielnie jako przystawkę.

jaja

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *