KOKTAJL Z KREWETEK

kkAKlasyczny koktajl z krewetek, którego jestem fanką budzi kontrowersje wśród moich znajomych. Jest to jedna z potraw, którą się kocha, lub nienawidzi. Poniżej wersja zainspirowana przepisem Hestona Blumenthala uproszczona i bardzo w stylu lat 80-tych.

 

 

 

 

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  • ok. 400 g. krewetek koktajlowych
  • avocado 1 szt pocięte w kostkę
  • główka sałaty lodowej – pokrojonej w drobne paseczki
  • 100 g. ketchupu
  • 100 g. majonezu
  • pieprz cayenne szczypta
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól szczypta

Krewetki jeśli mamy w pancerzykarz obieramy i blanszujemy przez minutę. Ketchup, majonez, sos Worcestershire i sól mieszamy razem. Na dnie naczynia układamy warstwami sałatę lodową, avocado skropione cytryną i krewetki. Ozdabiamy całość szczyptą pieprzu cayenne i podajemy.

koktajl z krewetek

1 komentarz

  • Bardzo fajny przepis 🙂 Zazwyczaj krewetki koktajlowe przygotowuje na patelni w towarzystwie masła, czosnku, oraz ziół, ale chyba skusze się na ten koktajl przy najbliższej okazji, bo wygląda świetnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *