Klasyczny koktajl z krewetek, którego jestem fanką budzi kontrowersje wśród moich znajomych. Jest to jedna z potraw, którą się kocha, lub nienawidzi. Poniżej wersja zainspirowana przepisem Hestona Blumenthala uproszczona i bardzo w stylu lat 80-tych.
SKŁADNIKI 4 PORCJE:
- ok. 400 g. krewetek koktajlowych
- avocado 1 szt pocięte w kostkę
- główka sałaty lodowej – pokrojonej w drobne paseczki
- 100 g. ketchupu
- 100 g. majonezu
- pieprz cayenne szczypta
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól szczypta
Krewetki jeśli mamy w pancerzykarz obieramy i blanszujemy przez minutę. Ketchup, majonez, sos Worcestershire i sól mieszamy razem. Na dnie naczynia układamy warstwami sałatę lodową, avocado skropione cytryną i krewetki. Ozdabiamy całość szczyptą pieprzu cayenne i podajemy.
Bardzo fajny przepis 🙂 Zazwyczaj krewetki koktajlowe przygotowuje na patelni w towarzystwie masła, czosnku, oraz ziół, ale chyba skusze się na ten koktajl przy najbliższej okazji, bo wygląda świetnie!