Rewelacyjna sałatka z mielonym mięsem kurczaka z dodatkiem świeżej mięty i ryżowego pudru. Bardzo lekkie, zdrowe danie – idealne na wiosenny obiad.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 70 gram mielonego kurczaka
- 1/4 kubka bulionu drobiowego
- 2 szalotki cieniutko pocięte
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- duża garść posiekanej mięty
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mała suszona chilli
- 1 łyżeczka pudru ryżowego
SKŁADNIKI NA PUDER RYŻOWY:
- 1 łyżka ” sticky rice” – do kupienia np. w Almie
- 1 łyżka ryżu jaśminowego
- 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
- 2 listki limonki kafir lub wymiennie 1 łodyga trawy cytrynowej
Na suchej patelni prażymy ryż, aż do momentu kiedy zrobi się czarny. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy imbir i liście limonki. Mieszankę ucieramy w moździerzu, lub mielimy blenderem do uzyskania ryżowego pyłu.
W rondelku podgrzewamy bulion z mięsem kurczaka i solimy. Kiedy kurczak będzie gotowy zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy sos rybny, sos z limonki, chilli i puder ryżowy. Mieszamy dokładnie i jeśli nadal jest zbyt dużo płynu dodajmy więcej pudru ryżowego. Dodajemy posiekaną szalotkę i świeże zioła. Całość ponownie mieszamy i podajemy ze świeżą fasolką szparagową, sałatą, lub ogórkiem.
Bardzo ciekawe połączenie. Nie spotkałam się jeszcze ze Sticky Rice. Muszę obczaić temat 🙂
Sałatka jest rewelacyjna, bardzo ją polecam – nawet bez pudru ryżowego! Sticky rice jest niestety trudny u nas do dostania, ale warto go poszukać. Mam jeszcze kilka wypróbowanych przepisów z tym rodzajem ryżu i wkrótce postaram się je umieścić. :)))