ROZMARYNOWE PIEROŻKI Z KURKAMI I KOZIM SEREM

4Najlepsze ciasto pierogowe jakie udało mi się do tej pory zrobić. Zależało mi na delikatnym cieście o aromacie rozmarynu, ale nie chciałam ziół dodawać ani do ciasta, ani do farszu, aby nie zdominowały delikatnego smaku kurek. Rozmaryn wygotowałam w mleku, które dodałam do ciasta zamiast wody. Efekt bombowy. Ciasto rozpływa się w ustach, rozmaryn jest delikatnie wyczuwalny, ale prym wiodą kurki. Pycha!

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • kilka pociętych gałązek rozmarynu

W małym garnuszku zagotowujemy mleko z rozmarynek i gotujemy przez kilka minut pozwalając rozmarynowi uwolnić aromat. Mleko studzimy i łączymy z mąką i solą. Ciasto odstawiamy do odpoczęcia na kilka minut.

2

FARSZ:

  • 200 g kurek
  • 150 g sera koziego np. w roladzie
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki masła

Kilka całych kurek odkładamy do podania z pierogami. Pozostałe grzybki drobno siekamy i podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy posiekany czosnek i sól. Kurki mieszamy z kozim serem.

Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i łyżeczką nakładamy farsz, który nakrywamy drugim płatem przygotowanego ciasta. Pierogi wycinamy szklanką, lub radełkiem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty. Podajmy polane masłem z podsmażonymi kurkami.

5

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *