PIECZONY DORSZ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I ZIELONYMI SZPARAGAMI

D71A5032Idealny letni obiad “jednoblachowy”. Warzywa i rybę wykładamy na blachę piekarnika, doprawiamy ziołami, skrapiamy oliwą i hokus-pokus, czary – mary, mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad:-) Zimą często podpieram się daniami jednogarnkowymi, nie dość, że nie wymagają od nas specjalnej uwagi to dodatkowo są bardzo aromatyczne i smaczne. Latem młode warzywa nie wymagają długiego duszenia, w pół godziny możemy wyczarować pyszny obiad:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • łyżka masła
  • oliwa
  • 2 filety dorsza każdy po 200 gram
  • tymianek
  • główka czosnku

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, młode ziemniaki tniemy na ćwiartki, od szparagów odłamujemy twarde końcówki, a czosnek dzielimy na ząbki. Warzywa  układamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą, dodajemy masło, przyprawy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Dodajemy dorsza i pieczemy ok. 15 minut. Na talerze rozkładamy warzywa z rybą doprawiamy koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą sola i pieprzem.

Untitled-3

D71A5039

4 komentarze

    • Tak, młode ziemniaki pokrojone w kawałki po 25 minutach były idealne. Prawdopodobnie odmiana ziemniaków mogła mieć też wpływ na czas pieczenia.

  • Zgadzam się, że ten czas powinien być znacznie wydłużony. Ziemniaki po tym czasie i w tej temperaturze dopiero zaczynają myśleć o rozgrzewaniu.

    • Młode, drobno pokrojone ziemniaki, na prawdę nie potrzebują więcej czasu, ale jak to z korzeniami, trezba sprawdzać nakłuwać i samemu ocenić:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *