KUKURYDZIANE TACOS Z GRILLOWANYMI KREWETKAMI I SALSĄ POMIDOROWĄ

D71A6115Kto nie lubi taco niech pierwszy rzuci krewetką! Ja uwielbiam… mięsne, rybne, wegetariańskie, w tortillach kukurydzianych, lub pszennych, bez różnicy! Zawsze najlepiej smakują z ulicznych straganów, samochodów, lub przenośnych grilli. Nie jest to wymyślne restauracyjne danie, to danie opierające się na świeżych produktach, regionalnej kuchni i zbilansowanych smakach. Rewelacja! Polecam na letnie obiady w gronie przyjaciół, możemy wszystkie składniki postawić na stole i zachęcić do własnych kompozycji:-)

SKŁADNIKI NA 6 SZT:

  • 6 szt, taco kukurydzianych
  • 18 szt. krewetek królewskich – po 3 szt. na 1 taco
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 cebulki dymki
  • cytryna
  • oliwa
  • ulubiony pikantny sos – ja użyłam Frank’s Red Hot
  • jogurt naturalny

Pomidorki kroimy na ćwiartki i lekko miażdżymy w misce, dodajemy posiekaną kolendrę, dymkę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Salsę dokładnie mieszamy i odstawiamy. Krewetki smażymy na patelni grillowej i skrapiamy pikantnym sosem. Na tej samej patelni podgrzewamy tortille kukurydziane. Taco wypełniamy krewetkami, salsą pomidorową i podajemy z awokado w plasterkach i gęstym jogurtem naturalnym. Palce lizać!!!!

D71A6096

D71A6121

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *