PIECZONY DORSZ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I ZIELONYMI SZPARAGAMI

D71A5043

D71A5032Idealny letni obiad „jednoblachowy”. Warzywa i rybę wykładamy na blachę piekarnika, doprawiamy ziołami, skrapiamy oliwą i hokus-pokus, czary – mary, mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad:-) Zimą często podpieram się daniami jednogarnkowymi, nie dość, że nie wymagają od nas specjalnej uwagi to dodatkowo są bardzo aromatyczne i smaczne. Latem młode warzywa nie wymagają długiego duszenia, w pół godziny możemy wyczarować pyszny obiad:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • pęczek szparagów zielonych
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • łyżka masła
  • oliwa
  • 2 filety dorsza każdy po 200 gram
  • tymianek
  • główka czosnku

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, młode ziemniaki tniemy na ćwiartki, od szparagów odłamujemy twarde końcówki, a czosnek dzielimy na ząbki. Warzywa  układamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą, dodajemy masło, przyprawy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Dodajemy dorsza i pieczemy ok. 15 minut. Na talerze rozkładamy warzywa z rybą doprawiamy koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą sola i pieprzem.

Untitled-3

D71A5039

2 komentarze

    • Tak, młode ziemniaki pokrojone w kawałki po 25 minutach były idealne. Prawdopodobnie odmiana ziemniaków mogła mieć też wpływ na czas pieczenia.

Pozostaw odpowiedź Svha Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *