LAHMACUN WYDANIE DRUGIE POPRAWIONE

1

11Pierwszym wpisem jaki umieściłam na blogu był przepis na lahmacun. Pomimo, że wcześniej tę pyszną turecką pizzę robiłam  domu, dopiero w Istambule zrozumiałam jak powinna smakować. Po wielu eksperymentach udało mi się dopracować idealny przepis. Zapieczone w piekarniku ciasto ma chrupki brzeg, ale równocześnie jest miękkie i elastyczne, tak że można je zrolować. Farsz mięsny jest obłędnie dobry, tym razem dodatkowo dodałam sumak i zmieniłam proporcje przypraw. Poniższy przepis to zdecydowanie mój lahmacunowy faworyt!

 

 

SKŁADNIKI NA 6 PLACKÓW:

CIASTO:

  • pół łyżki cukru
  • szklanka letniej wody
  • 700 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży

W miseczce rozpuszczamy  drożdże z połową ciepłej wody i mieszamy z cukrem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W dużej misce łączymy zaczyn z mąką i wodą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto nie ma zbitej ciężkiej konsystencji, powinno być raczej delikatne i lepiące. Wyrobione elastyczne, gładkie ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy rulon, który dzielimy na 8 części i zostawiamy na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia. Część ciasta, która nam zostanie może zostać zamrożona.

1

 

FARSZ:

  • pół kilo mielonej jagnięciny
  • łyżeczka soli
  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • pęczek pietruszki
  • sok z całej cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • łyżeczka kuminu
  • kilka ziaren kolendry
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1 łyżka sumaku
  • 1 cytryna do podania

Z wyrośniętych kawałków ciasta na stolnicy rozwałkowujemy placki, na które bardzo gęsto nakładamy farsz. Podczas pieczenie tłuszcz z mięsa się wytopi i ilość farszu zmniejszy się o ok. 20%. Do piekarnika nagrzanego do 240 stopni wkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce tak przygotowane lahmacuny na ok. 8/10 minut. Można je także piec na kamieniu do pizzy, wtedy czas pieczenia skracamy do ok 5 minut ustawiając na górne grzanie. Upieczone placki można podać ze świeżymi ziołami, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą i cytryną. Kroimy je na 4 części, lub zawijamy w rulon. Do picia obowiązkowo podajemy Ayran!

4

mix

mix2

7

 

 

 

8 komentarze

  • Rewelacja – zarówno ciasto jak i farsz. Przygotowując ciasto, byłam trochę sceptyczna, ale po upieczeniu cieniusienkie delikatne i na brzegach chrupiace, takie jak lubię. Dawno nie robiłam jagnięciny, zniechęcony słabą jakością, ale w tym wydaniu pierwsza klasa aromat i smak. Bardzo dziękuję i gratuluję talentu kulinarnego . Ania K.
    PS. Jutro mam w planie bułeczki z malinami i migdałami.

    • Dziękuję bardzo za tak miłe słowa:)) Sposób przyprawiania mięsa w lahmacun to jeden z moich ulubionych. Zapraszam do dalszego wspólnego gotowania:)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *